Više informacija o Ezofago-gastro-duodenoskopiji

Gastroskopija je procedura koja omogućava prikazivanje gornjih dijelova sistema organa za varenje hrane (jednjaka, želuca i početnog dijela tankog creva). Endoskopska dijagnostika, izvodi se endoskopskim instrumentom - gastroskopom - koji ima oblik dugačke fleksibilne cijevi sa video kamerom na vrhu. Gastroskop se preko usta, korijena jezika i ždrijela plasira u navedene dijelove organa za varenje hrane. Gastroskopija se moze raditi u lokalnoj i kratkotrajnoj opstoj venskoj anesteziji.

Gastroskopija se izvodi najčešće za dijagnostiku (gastritis, ulcus ili tumor želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, infekcija Helicobacter pylori, proširene vene jednjaka, želudačna kila), ali može da služi i u terapijske svrhe (zaustavljanje krvavljenja).

Indikacije za gornju endoskopiju:

-Neobjašnjiva nelagodnost u gornjem dijelu stomaka
-GERD, odnosno gastroezofagealni refluks (gorušica)
-Uporna mučnina i povraćanje
-Krvarenje gornjeg dijela GI sistema (povraćanje krvi ili krv u stolici porijeklom iz gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta).
-Teškoće prilikom gutanja; hrana/tečnost se prilikom gutanja zaglavljuje u jednjaku. To može da bude posledica suženja ili tumora.
-Abnormalni ili nejasni nalazi prilikom rendgenskog snimanja GI sistema
-Provera zarastanja ili progresije prethodno dijagnostikovanih polipa (izraštaja), tumora ili čira.


Kontaktaktirajte nas ili zakažite pregled